Необходими продукти:
за черешите:
1/3 ч.ч. захар
1 с.л. царевично нишесте
500 гр череши без костилки ( пресни или замразени )
за кейка:
300 гр масло, меко
1 2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. тъмно атурално какао
1/2 ч.ч. заквасена сметана
80 гр черен шоколад, разтопен
1 1 /2 ч.ч. брашно за кекс
3/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3 яйца
2 ч.л. ванилия
за топинга:
1 1/2 ч.ч. сладкарска сметана, разбита
1/4 ч.ч. захар
1 ч.л. желатин
Начин на приготвяне:
За черешите - в касерола сложете захарта, нишестето и черешите и оставете да заврат. Бъркайте от време на време, докато се получи смес подобна на сладко. Свалете от огъня и оставете настрана да се охлади.
За кейка - на водна баня разтопете шоколада и оставете да се охлади.
Загрейте фурната на 175 градуса и покрийте 23х33см тавичка или форма с хартия за печене и поръсете с какао.
В купа смесете брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте. Отделно смесете какаото и 1/2 ч.ч. гореща вода и разбъркайте с тел до получаване на гладка смес без бучки. Прибавете заквасената сметана и разтопения изстинал шоколад и смесете добре.
С миксер разбийте маслото и захарта до получаване на пухкав крем. Постепенно добавете едно по едно яйцата и ванилията. След това започнете да редувате по малко от брашняната и какаовата смес. Когато получите гладка еднородна смес, спрете миксера и прибавете половината от черешовото сладко. Разбъркайте внимателно с шпатула.
Изсипете готовата смес в подготвената тавичка и изпечете на 175 градуса за около 50 минути или до готовност. Оставете да се охлади напълно и извадете от формата.
За топинга - на котлона смесете желатина с 2 с.л. вода и затоплете леко, докато се разтвори.
С миксер разбийте сметаната и захарта до получаване на сняг. Внимателно добавете разтворения желатин и разбийте да се смесят.
Покрийте изстиналия кейк със сметаната и уркасете с останалото сладко от череши.
0 коментара:
Публикуване на коментар