Остават броени дни до Коледа и ако се чудите каква вкусотия да приготвите за семейството и гостите си, ето Ви идея. Коледната корона е невероятно вкусна и не чак толкова трудна за приготвяне, а докато я печете, домът Ви ще ухае наистина на Коледа.
Необходими продукти:
за тестото:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 с.л. кардамом на прах
1 щ. сол
80 гр масло, разтопено
1 ч.ч. прясно мляко
700 гр брашно
7 гр суха мая
за пълнежа:
1 ч.ч. течен шоколад
кората от 1 портокал
1 ч.ч. лешници, едро нарязани
1 ч.ч. горски плодове ( пресни или замразени )
2 с.л. кафява захар
1 с.л. канела
за поръсване и намазване:
прясно мляко
кафява захар
Начин на приготвяне:
С миксер разбийте яйцата и захарта до пухкава смес. Добавете кардамома, солта, разтопеното масло и млякото, като не спирате да разбивате. Накрая добавете и пресятото брашно и маята и разбъркайте с шпатула или дървена лъжица до получаване на тесто. Прехвърлете върху набрашнен плот и омесете меко тесто. Поставете в набрашнена купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
Смесете горските плодове, канелата и захарта и разбъркайте добре. Оставете настрана.
Втасалото тесто разточете върху набрашнена повърхност във формата на правоъгълник с дебелина 1-2 см. Намажете с течния шоколад, поръсете с портокаловата кора и едно нарязаните лешници. Отгоре разпределете и сместта от горски плодове, канела и захар и завийте тестото на стегнато руло от към дългата страна. Разрежете рулото посредата, като в единия край оставите 3-4 см. Сплетете разрязаната част на плитка, като обръщате с плънката нагоре и едновременно завивате под формата на венец. Поставете в намазнена тава, поръсена с кафява захар и канела. Оставете да втаса още поне 30 минути.
Включете фурната на 170 градуса.
Втасалата корона намажете с прясно мляко, поръсете с кафява захар и изпечете за 30 минути.
0 коментара:
Публикуване на коментар