Каридопита ( Гръцки орехов сладкиш )



   Каридопита е сиропиран традиционен гръцки сладкиш, който буквално преведен означава орехова пита. Наречен е така, защото се приготвя основно с орехи и изненадващо поне за мен не съдържа брашно, а галета. Разбира се съществуват десетки варианти на продуктите, с които може да се приготви, но аз Ви представям оригиналната рецепта. 
    Тъй като вече е декември и остават броени дни до Коледа, тази рецепта е точно на време, защото съставките, използвани в сладкиша, като канела и карамфил, го правят предпочитан за Коледната трапеза. Защо да не включите нещо ново в менюто си тази Коледа? 
Необходими продукти:

за сладкиша:

380 гр орехи, едро нарязани
180 гр галета
20 гр бакпулвер
1 ч.л. индийско орехче
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. карамфил на прах
200 гр масло, меко
165 гр захар
7 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
1 щ. сол
кората от 1 портокал
75 мл коняк или 1 ч.л. есенция от коняк

за сиропа:

2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 ванилия
1 с.л. портокалов сок
1/4 ч.ч. коняк ( по желание )

Начин на приготвяне:

С помощта на миксер разбийте мекото масло и захарта до получаване на пухкава смес. Прибавете един по един жълтъците, като не спирате са разбивате. Накрая добавете кората от портокал и коняка или есенцията от коняк. Оставете настрана.
В купа смесете едро нарязаните орехи, галетата, канелата, индийското орехче, карамфила и бакпулвера и разбъркайте добре. Прибавете към готовата смес от масло и захар и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Включете фурната на 170 градуса. 
Разбийте белтъците заедно с щипка сол до получаване на меки връхчета. Прибавете към ореховата смес и много внимателно разбъркайте с кръгови движения отдолу нагоре, за да не извадите въздуха от белтъците. 
Изсипете готовата смес в 25 см кръгла форма, намазана с масло и печете на 170 градуса за около 35 минути. Оставете да изтине напълно.
За сиропа - в касерола на котлона смесете захарта, водата, ванилията и коняка   ( ако ще използвате такъв ) и оставете да заври. Залейте студения сладкиш с горещия сироп и оставете да попие изцяло течността. 
По желание можете да сервирате с ванилов сладолед. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino