Лепкавото пиле със салата от ананас е малайзийска рецепта, която опитах наскоро. Признавам си, че всичките тези вкусове в едно ми звучаха много странно и докато го приготвях си мислех какво ли ще се получи накрая, но уверявам Ви резултатът си струва. Странните комбинации от вкусове си пасват и се допълват идеално.
Ако по принцип обичате азиатска кухня, това ястие ще Ви хареса. Ако не сте опитвали такава кухня, след като пробвате тази рецепта, може и да я заобичате. Смело изпробвайте нови вкусове и комбинации и ще останете изненадани колко Ви харесват всъщност.
Необходими продукти за 4 порции:
за лепкавото пиле:
8 долни пилешки бутчета
2 скл чесън
2-3 см корен джинджифил
1/3 ч.ч. течен мед
1/3 ч.ч. соев сос
1 чили чушка ( по желание )
2 с.л. сусамово олио
2 с.л. рибен сос или сос Уорчестър
1 с.л. сусамово семе, леко запечено
магданоз за сервиране, ситно нарязан
за салатата:
1 ананас
1 краставица
1 малка гл червен лук
сок от 1 лайм
щипка сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
В блендер смелете чесъна, джинджифила, меда, соевия сос, чилито, сусамовото олио и рибения сос до получаване на хомогенна смес.
Сложете пилешките бутчета в тава, отгоре изсипете готовата смес и оваляйте добре. Печете 45 минути или до готовност.
В малък тиган на котлона сложете сусамовото семе и леко го запечете на умерен огън. Оставете да се охлади.
За салатата - нарежете ананаса, краставицата и лука на малки кубчета. Смесете, подправете със сол и сок от лайм и сложете в подходяща чиния или плато. Отгоре наредете изпечените бутчета, полейте с останалия сос от тавата, поръсете със запечения сусам и магданоз. Сервирайте.
0 коментара:
Публикуване на коментар