Необходими продукти за 4 порции:
1 гл лук
350 гр ориз Арборио
500 гр пресни гъби
20 гр сушени гъби
1/2 ч.ч. бяло вино
1 бр гъбен бульон
80 гр пармезан, настърган и още за сервиране
1 с.л. сметана
30 гр масло
трюфелово олио или зехтин за сервиране
Начин на приготвяне:
В подходящ съд с 1 литър гореща вода разтворете гъбения бульон и оставете настрана.
Накиснете сушените гъби в малко вода и оставете да омекнат.
В дълбок тиган загрейте малко зехтин и сложете ситно нарязания лук. Гответе, докато омекне и добавете нарязаните пресни гъби.
След като гъбите омекнат и покафенеят, сложете ориза и разбърквайте, докато стане прозрачен. Добавете виното и оставете няколко минути, за да се редуцира (изпари). Изсипете разтворения гъбен бульон и оставете течността да се поеме, като от време на време разбърквате, за да не залепне.
Когато оризът е готов, добавете вече омекналите сушени гъби, сметаната, пармезана и маслото. Разбъркайте внимателно и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте с допълнително настърган пармезан и по желание струйка трюфелово олио или просто зехтин.
0 коментара:
Публикуване на коментар