Kрем Каталана е традиционен испански десерт, датиращ още от 18 век. В основата му са мляко, яйца и карамелизирана захар, което го прави много сходен с крем брюле. Може да се ароматизира с различни подправки, плодове, а понякога се използва и като крем за торти.
Аз обаче Ви давам оригиналната рецепта, с която можете да разнообразите правенето на крем брюле и крем карамел.
Необходими продукти за 6 порции:
1 л. прясно мляко
4 жълтъка
2 с.л. царевично нишесте
1 пръчка канела
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
200 гр захар и още за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете млякото в съд на котлона, прибавете ванилията, пръчката канела и кората от лимон. Загрейте, но без да завира. Свалете от огъня и оставете да изстине. Извадете канелата.
През това време разбийте с миксер жълтъците със захарта и нишестето, след което прибавете на тънка струйка към млякото и върнете на котлона. Гответе на слаб огън, като непрекъснато разбърквате, докато кремът се сгъсти.
Пресипете в купички и оставете да изстине. Поръсете със захар и карамелизирайте с помощта на кухненска горелка.
0 коментара:
Публикуване на коментар