Ето втората рецепта, публикувана в кулинарно списание SOintoFood
Необходими продукти за 4 порции:
За плънката:
500 гр телешка кайма
1 голяма гл лук
1 голям морков
1 стрък целина
3 с.л. олио
2 скл чесън
1 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. червено вино ( по желание )
800 мл телешки бульон
2 с.л. сос Уорчестър
3 клонки прясна мащерка
1 дафинов лист
За картофеното пюре:
800 гр картофи
100 мл прясно мляко
10 гр масло
100 гр сирене чедър или кашкавал
индийско орехче
Начин на приготвяне:
В тиган загрейте 1 с.л. олио и запържете каймата докато
покафенее и стане на трохи. Извадете от тигана и оставете настрана. В същия
тиган добавете останалото олио и сотирайте ситно нарязаните лук, морков и
целина за около 15 минути или докато омекнат. Прибавете ситно нарязания чесън,
брашното и доматеното пюре. Върнете обратно в тигана и каймата. Добавете
виното, ако ще ползвате такова и оставете да се редуцира. Прибавете телешкия
бульон, сос Уорчестър, мащерката и дафиновия лист. Оставете да ври на слаб огън
за 45 минути или докато течността се изпари почти нацяло. Когато това стане,
извадете дафиновия лист и клонките мащерка и подправете на вкус със сол и черен
пипер.
За картофеното пюре сложете в студена подсолена вода
картофите и ги сварете до омекване. Когато са готови, ги изцедете добре и
оставете да изтинат за 2-3 минути. Сложете ги в купа, намачкайте ги добре,
прибавете млякото, маслото, ¾ от сиренето чедър или кашкавала, разбъркайте
добре до пухкаво пюре. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче.
В тава изсипете сместта за плънката, отгоре равномерно
рапределете картофеното пюре и леко загладете. Поръсете с останалото сирене
чедър или кашкавал и запечете в предварително загрята на 220 градуса фурна за
25-30 минути или до златисто.
0 коментара:
Публикуване на коментар