Селски пай



          Ето втората рецепта, публикувана в кулинарно списание SOintoFood 

Необходими продукти за 4 порции:

За плънката:

500 гр телешка кайма
1 голяма гл лук
1 голям морков
1 стрък целина
3 с.л. олио
2 скл чесън
1 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. червено вино ( по желание )
800 мл телешки бульон
2 с.л. сос Уорчестър
3 клонки прясна мащерка
1 дафинов лист

За картофеното пюре:

800 гр картофи
100 мл прясно мляко
10 гр масло
100 гр сирене чедър или кашкавал
индийско орехче

Начин на приготвяне:

В тиган загрейте 1 с.л. олио и запържете каймата докато покафенее и стане на трохи. Извадете от тигана и оставете настрана. В същия тиган добавете останалото олио и сотирайте ситно нарязаните лук, морков и целина за около 15 минути или докато омекнат. Прибавете ситно нарязания чесън, брашното и доматеното пюре. Върнете обратно в тигана и каймата. Добавете виното, ако ще ползвате такова и оставете да се редуцира. Прибавете телешкия бульон, сос Уорчестър, мащерката и дафиновия лист. Оставете да ври на слаб огън за 45 минути или докато течността се изпари почти нацяло. Когато това стане, извадете дафиновия лист и клонките мащерка и подправете на вкус със сол и черен пипер.
За картофеното пюре сложете в студена подсолена вода картофите и ги сварете до омекване. Когато са готови, ги изцедете добре и оставете да изтинат за 2-3 минути. Сложете ги в купа, намачкайте ги добре, прибавете млякото, маслото, ¾ от сиренето чедър или кашкавала, разбъркайте добре до пухкаво пюре. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче.
В тава изсипете сместта за плънката, отгоре равномерно рапределете картофеното пюре и леко загладете. Поръсете с останалото сирене чедър или кашкавал и запечете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 25-30 минути или до златисто. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino