Всеки, който е бил в Турция или просто е любител на Турската кухня, познава подобните на лодки хлебчета. Пълнежите им са най-различни видове - с месо, без месо, със сирене, каквото си поискате. Аз Ви представям вариант с агнешка кайма и сумак.
Необходими продукти за 4 порции:
за тестото:
500 гр брашно
1 пакетче мая
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
1 щ. сол
грис за разточване
за плънката:
300 гр агнешка кайма
1 гл лук
2 скл чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. кимион
1/2 ч.л. бахар
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. мед
сумак
100 гр сирене
сусамово семе за поръсване
Начин на приготвяне:
За тестото - в купа смесете пресятото брашно, маята, захарта, зехтина, сол и 300 мл топла вода. Замесете тесто. Оставете го в намаслена купа да втаса, покривайки го с фолио.
Докато втасва тестото, можете да приготвите плънката - в тиган загрейте зехтина и запържете ситно нарязания лук, докато омекне. Добавете каймата и ситно нарязания чесън. Запържете, докато каймата покафенее. Поръсете с подправките - кимион, бахар, сумак, добавете и меда и доматеното пюре. Сипете 50 мл вода и оставете на слаб огън, докато сместта стане гъста и леко лепкава. Когато е готова, свалете от котлона и оставете да изстине.
Втасалото тесто, разделете на 4 равни парчета и всяко от тях разточете върху плот, поръсен с грис,на около 30 см овал. Поставете разточените овали в тава, покрита с грис. В средата на всеки овал сложете от плънката, вдигнете ръбовете и прищипете крайщата, за да получите формата на лодка. Оставете да втасат още поне за 20 минути. Намажете крайщата с олио, поръсете със сирене и сусам и запечете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 15 минути или до златисто.
По желание сервирайте с люти чушлета.
0 коментара:
Публикуване на коментар