1 цяло пиле
50 гр масло, меко
5 см парче джинджифил
1 лимон
1/2 вр. пресен лук
сол и черен пипер
зехтин / олио
за соса грейви:
40 - 50 гр брашно
100 мл бяло вино
200 мл бульон
за сервиране:
ориз със зеленчуци ( рецептата може да видите тук )
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Повдигнете кожата на пилето от към гърдите и намажете с маслото. В самото пиле сложете джинджифила, лимона и пресния лук. Отгоре овкусете със сол и черен пипер и полейте със зехтин или олио. Сложете в подходяща тава и печете до готовност в предварително загрятата на 200 градуса фурна.
Докато пилето се пече, можете да сварите ориза и да го оставите да се охлади.
Когато извадите готовото пиле от фурната, оставете да почине преди да нарежете.
За да направите соса грейви, в тавата към изтеклите при печене сокове, добавете брашно, вино и/ или бульон. Разбъркайте добре с кухненска тел, за да не се получат бучки. Затоплете на котлона и щом започне да се сгъстява, прехвърлете в сосиера. Ако желаете, можете да прецедите през цедка.
Довършете ориза и сервирайте пилето с грейви сос и ориза със зеленчуци.

0 коментара:
Публикуване на коментар