Панетоне със сушени боровинки и бял шоколад

 

  Панетоне е италиански плодов кейк, който обикновено се приготвя за Коледа и Нова година, но на мен не ми пречи да го приготвям и по Великден, тъй като доста наподобява козунак. 
 Трябва Ви само висока форма за панетоне / метална или хартиена за еднократна употреба / и повечко време, за да го приготвите.

Необходими продукти:

500 гр брашно
14 гр суха мая
100гр кафява захар
200 мл прясно мляко, топло
3 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт / рецепта можете да намерите тук
200 гр масло,меко
175 гр сушени червени боровинки
100 гр бял шоколад, нарязан на ситно
 
1 яйце за намазване
50 гр филирани бадеми
 
 
Начин на приготвяне:
 
В купа на настолен миксер с бъркалка за тесто или в друга купа сложете брашното, маята и 1 щ сол. Разбъркайте. Добавете захарта и отново разбъркайте. Добавете  топлото мляко, яйцата и ванилията и разбъркайте до получаване на меко тесто. Месете с миксера за 2-3 минути или на ръка за 5-6 минути. Оставете да втаса в купата за 1 час, покрито с кърпа или фолио. 
Добавете мекото масло към тестото, разбъркайте добре и оставате да втаса за още 1 час. След това прибавете сушените боровинки и ситно нарязания бял шоколад и разбъркайте, докато се усвоят от тестото. 
Пригответе висока 20 см намаслена форма за панетоне / метална или хартиена /. Ако използване метална форма, покрийте с хартия за печене дъното и страните. 
Внимателно изсипете втасалото тесто върху набрашнен плот и леко размесете. Поставете във формата за панетоне и оставете да втаса за още 30 минути. 
Включете фурната за 180 градуса.
Намажете втасалото панетоне с разбитото яйце и поръсете с филираните бадеми. Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 45 - 50 минути или до златисто, като забодена в средата дървена клечка излезе чиста.
Извадете от формата и оставете да се охлади напълно върху решетка. 
Нарежете и сервирайте.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino