Телешкото варено ме плашеше години наред. Мислех си, че месото ще стане жилаво и ще трябва да го варя с часове. Но тъй като моят съпруг много го обича и постоянно искаше да му приготвя, трябваше да измисля нещо. И един ден в разговор с майка тя ми каза: " Защо не го направиш в тенджерата под налягане?" Защо не се бях сетила? Може би, защото нямам навика да си използвам тенджерата под налягане...
И така, след като приготвих телешко варено в тенджерата под налягане веднъж, го приготвям постоянно. И става божествено! Задължително опитайте, ако разполагате с тенджера под налягане.
Необходими продукти:
500 гр телешко месо, едро нарязано
1 гл. лук, ситно нарязан
2 моркова, едро нарязани
1 стр. селъри, едро нарязана
дръжките на 1/2 връзка магданоз
1 пащърнак, едро нарязан
2 големи картофа, нарязани на едро
2 домата, обелени и ситно нарязани
100 гр зеле, нарязано на тънки ленти
сол, черен пипер
за сервиране:
100 гр хрян, настърган
50 гр оцет
магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарежете телешкото месо на едри парчета, измийте ги добре и ги сложете в тенджера под налягане. Добавете ситно нарязания лук, едро нарязаните морков, селъри, дръжките магданоз и пащърнака. Налейте 2,5 - 3 л вода, подправете със сол и черен пипер и затворете тенджерата. Сложете на силен огън, а щом заври, намалете на среден огън и варете за около час.
Изкарайте парата от тенджерата и отворете. Добавете едро нарязаните картофи, доматите и зелето. Затворете тенджерата и варете още 30 минути.
Преди да сервирате, поръсете с магданоз. Отделно настържете хряна, залейте с оцета и поднесете в отделна сосиера.
0 коментара:
Публикуване на коментар