Здравословен прочит на класическото печено, гарнирано с плодове и вкусен сос. Нещо "по-така"за предстоящия Свети Валентин. Разбира се, ястието e подходящо за всяка друга вечер у дома със семейството.
Необходими продукти за 4 порции:
2 с.л. зехтин
600 гр свинско бон филе, почистено от ципите
за плодовите топчета:
1 гл лук, ситно нарязан
2 десертни ябълки, нарязани на ситни кубчета
3 смокини ( пресни или сушени ), нарязани на ситно
170 гр хледни трохи, прясно смлени от филийки хляб
2-3 листа салвия ( може да я замените със сушена )
1 яйце
1 с.л. кора от лимон
500 мл пилешки бульон
1 с.л тъмен балсамов оцет
глазирани моркови за сервиране ( рецепта можете да намерите тук )
Начин на приготвяне:
Ако свинското филе не е почистено от ципите, го направете. Важно е, за да не получите жилаво изпечено месо.
Загрейте фурната на 190 градуса.
Загрейте голям тиган и добавете зехтина. Сложете филето и запечатайте за 2-3 минути от всички страни. Подправете със сол и черен пипер на вкус и преместете в тава за печене. Печете в предварително загрятата на 190 градуса фурна за 30-40 минути или до готовност. Внимавайте да не го препечете, тъй като ще изсъхне.
Докато месото се пече, пригответе плодовите топчета - първо смелете хляба на фини трохи и оставете настрана.
В използвания вече тиган загрейте 1 с.л. зехтин и добавете ситно нарязания лук. Гответе, докато започне да омеква. Прибавете нарязаните ябълки и смокини и гответе още 5 минути, докато омекнат и те. Свалете от котлона и прехвърлете в купа. Добавете прясно смлените хлебни трохи, салвията, яйцето, кората от лимон и 2 с.л. от пилешкия бульон. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте всичко. Оформете 12 топчета. Подредете ги в тава за печене, покрита с хартия за печене и изпечете за 20-25 минути или до златисто.
Когато месото е готово, го извадете от тавата и го оставете да почине. Деглазирайте тавата, като добавите пилешки бульон. Разбъркайте всичко загоряло по дъното на тавата и прибавете балсамовия оцет. Ако не можете да загреете тавата на котлона, прехвърлете всичко в касерола или в използвания по-рано тиган. Загрейте на котлона, докато заври и оставете да се редуцира до леко гъст сос. Ако имате проблем със сгъстяването, прибавете 1-2 с.л. брашно, размито с вода. Когато сосът е готов, опитайте го, ако е необходимо, го овкусете със сол и черен пипер. Ако желаете, пасирайте за съвсем гладка текстура.
Накрая пригответе и глазираните моркови за гарнитурата. Нарежете и месото на филийки.
Сервирайте нарязаното свинско с плодовите топчета, глазираните моркови и сос.
0 коментара:
Публикуване на коментар