Майка ми все още приготвя често мекици и тези дни се запитах защо аз не го правя. Винаги съм си мислела, че са много трудоемки, а в събота и неделя сутрин ( само тогава приготвям закуска ) рядко имам време да се мотая с месене, втасване, пържене и т.н.
Тази седмица дъщеря ми е в междусрочна ваканция и съм принудена да приготвям закуска всеки ден, разбира се трябва да има разнообразие и така дойде точният момент да приготвя мекици. След бърза консултация с мама за рецептата ( трябваше да съм сигурна, че ще станат както трябва ), запретнах ръкави. Оказа се, че не отнемат чак толкова много време, тестото може да се приготви от предната вечер и да се остави в хладилника до сутринта, пържат се изключително бързо, а няма да споменавам колко бързо свършват.
Вече няма да си търся оправдание и щом ми поискат мекици, ще се подготвям от вечерта и в неделя сутрин ще са готови за нула време. А за рецептата на мама гарантирам!
Необходими продукти за около 20 броя:
1/4 кубче прясна мая
200 мл топла вода
3 с.л. олио
200 гр кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. захар
1/2 с.л. сол
1 яйце
700 гр брашно
олио за пържене
пудра захар, мед или сладко за сервиране
Начин на приготвяне:
В купичка сложете маята и добавете топлата вода и олиото. Разбъркайте и оставете настрана.
В купата на настолен миксер, зареден с кука за тесто, или в друга купа сложете киселото мляко и содата. Разбъркайте и изчакайте да шупне. Тогава добавете захарта, солта, яйцето и маяната смес. Постепенно започнете да прибавяте брашното, като разбърквате с миксер или на ръка до получаване на меко тесто.
Ако няма да приготвяте мекиците веднага, намаслете тестото, увийте го в прозрачно фолио и го приберете в хладилника. Когато решите да ги приготвяте, извадете малко по-рано тестото, за да се стопли.
Ако ще приготвяте мекиците веднага, намаслете го, покрийте го с фолио и го оставете за 10-15 минути да почине.
В касерола или дълбок тиган загрейте 1-2 пръста олио, след това намалете леко огъня. От тестото оформете мекици с желаната от Вас големина и ги изпържете до златисто от двете страни.
Сервирайте поръсени с пудра захар, мед или сладко.
0 коментара:
Публикуване на коментар