Цяло печено пиле с плънка от нахут

 

  Чудесен избор за семейна вечеря или за посрещане на гости.


Необходими продукти:

1 бр цяло пиле
1 буркан сварен нахут, изцеден
1 бр лимон
1 чили чушка ( по избор ), ситно нарязана
4-5 стр мащерка
1-2 с.л. зехтин
50 гр масло, меко
2 гл чесън
сол и черен пипер
 
Начин на приготвяне:
 
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте добре и подсушете пилето. Овкусете го отвън и отвътре със сол и черен пипер. 
В купичка смесете изцедения нахут, кората на лимона, ситно нарязаната чили чушка, ако ще ползвате такава и накъсаната мащерка. Подправете със сол и зехтин и разбъркайте. С тази плънка напълнете пилето и го запушете с лимона, за да не изтече сместта по време на печене. Намажете цялото пиле с мекото масло. Поръсете със сол, черен пипер и малко зехтин.
В подходяща тава сложете разполовените напречно глави чесън и отгоре поставете готовото за печене пиле. Печете в предварително загрятата на 200 градуса фурна до готовност. 
Когато извадите пилето, вземете чесъна и лимона и ги смачкайте през цедка. Към получената смес добавете нахута от вътрешността на пилето, както и всички сокове от тавата. Пасирайте всичко до получаване на полугладко или гладко пюре. Ако е необходимо овкусете. 
Сервирайте пилето цяло или нарязано на порции заедно с пюрето от нахут.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino