Eдна семейна рецепта, която мама прави откакто се помня. Сега, разбира се, аз продължавам традицията и я приготвям всяка есен, за да имаме през зимата вкусна туршийка. Опитайте и Вие, ако сте фенове на зимнината.
Необходими продукти за един 3 литров буркан:
2 кг камби
1 кг моркови
1 бр карфиол
1 бр целина ( само зелената част )
1/2 ч.ч. сол
1 ч.ч. захар
за маринатата:
1 бутилка червен винен оцет
2 1/2 ч.ч. захар
1 с.л. бахар
1/2 с.л. черен пипер на зърна
2 бр дафинов лист
1/2 с.л. натриев бензоат ( можете да го намерите в аптеките )
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете зеленчуците. Сложете ги в голям и дълбок съд и поръсете със солта и захарта. Разбъркайте добре и оставете за поне час.
Пригответе маринатата, като сложите всички съставки, без натриевия бензоат, в касерола и загреете до завиране. Щом сместта заври, прибавете натриевия бензоат и махнете от котлона. Оставете да се охлади за 5-10 минути.
Подредете плътно зеленчуците в 3-литров буркан и залейте с горещата марината. Затворете и съхранявайте на хладно място.
0 коментара:
Публикуване на коментар