Китайска люто-кисела супа


  Първата ми среща с китайскита люто-кисела супа беше съвсем случайна. Приятели ни заведоха в китайски ресторант и ни препоръчаха да я опитаме, точно там. Аз като кулинар, обичащ да опитва и открива нови вкусове, не се поколебах ... и се оказах с нова любима супа в класацията ми за храна! Бях толкова запленена, че още щом се прибрах късно вечерта, не си легнах, докато не намерих оригиналната рецепта за супата, за да я приготвям и аз. И така от тогава това е супа, която приготвям винаги щом ми се хапва нещо китайско или просто нещо сгряващо и отварящо апетита. Опитайте и Вие, няма нищо трудно и сложно.

Необходими продукти за 4 порции:

6 ч.ч. пилешки бульон
3 бр свинско контрафиле ( може да замените с 1 бр пилешки гърди )
4 бр гъби шийтаке
1 голям морков
2-3 см парче джинджифил  
1/4 ч.ч. бамбук
100 гр тофу
1 1/2 с.л. царевично нишесте
3 стр зелен лук ( само зелената част )
2 яйца
 
марината на месото:
 
1 щ. сол
1 щ. бял пипер
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. вода
 
сос за супата 1:

1 с.л. соев сос
1 щ. сол
1 щ. захар
 
сос за супата 2: 
 
3 1/2 с.л. китайски оцет или тъмен балсамов оцет
1 с.л. бял пипер
1 с.л. соев сос
1 ч.л. сусамово олио
 
Начин на приготвяне:
 
Накиснете гъбите в гореща вода и оставете да омекнат за 2 часа.
Нарежете свинското на тънки ивици. Смесете всички съставки за маринатата, разбъркайте и изсипете върху месото. Разбъркайте добре и оставете да се маринова за 10 минути.
Нарежете на тънки ивици омекналите гъби, моркова, джинджифила, бамбука, тофуто, а зелената част на лука, нарежете на дребно.
В купичка смесете съставките за сос 1, а в друга купичка смесете съставките за сос 2. В трета купичка размийте нишестето с вода в съотношение 1:1, а в четвърта разбийте яйцата.
В тенджера сложете пилешкия бульон и включете на силен огън да заври. Щом заври, добавете сос 1 и разбъркайте. Добавете свинското месо и оставете да поври 5 минути. Прибавете гъбите, моркова, бамбука, джинджифила и варете още 2-3 минути, за да омекнат. Ако е необходимо отпенвайте повърхността на супата. Добавете тофуто и размитото с вода нишесте. Накрая прибавете и разбитите яйца, като правите кръгови движения, за да не се получи топка. Разбъркайте и поръсете със зеления лук. Изключете котлона.
Сервирайте супата гореща.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino