Идеалното парче месо за парти и гости. Изисква киснене за една нощ и дълго печене, но резултатът е наистина удивителен. Не се тревожете и да го приготвите предварително - студено също е толкова вкусно, колкото и топло.
Необходими продукти за 4-6 порции:
1.5-2 кг свински бут
90 гр кафява захар
6 с.л. едрозърнеста горчица
дафинови листа за сервиране
за лютиво-сладкия сос с горчица:
100 гр горчица
4 с.л. кафява захар
1 с.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне:
Поставете парчето месо в голям и дълбок съд и поръсете с 1 с.л. сол. Залейте с вода, за да покриете месото и оставете да се накисне за една нощ или за 24 часа.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Отцедете месото и го поставете в голяма тава. Покрийте плътно с алуминиево фолио и печете 3 часа.
Извадете месото и увеличете фурната на 200 градуса. С помощта на остър нож направете ромбоидни форми по повърхността на месото. Отделно смесете кафявата захар и горчицата и натрийте месото с получената смес. Печете още 30 минути или докато отгоре се получи хубава глазура.
За лютиво-сладкия сос с горчица смесете горчицата, кафявата захар и оцета и разбъркайте добре. Прехвърлете в съд за сервиране.
Сервирайте месото в голямо плато с дафинови листа отдолу. Нарежете на парчета с 1 см дебелина.
0 коментара:
Публикуване на коментар