Кисели краставички



      Отново дойде времето за приготвяне на зимнина. Откакто се помня е нямало зима без кисели краставички в мазата. Едно време ги правеше баба, сега по нейната рецепта ги правя аз. В процеса на приготвяне на киселите краставички няма нищо сложно, а резултатът е фантастичен, ако спазвате само две прости правила - купувайте само малки и крехки корнишони и когато ги сложите да се варят, ги извадете веднага, щом сменят цвета си.

Необходини продукти за 18 буркана:

10 кг малки корнишони
3-4 големи глави лук, нарязани на полумесеци
18 с.л. сол
18 с.л. захар
2 бутилки червен винен оцет 6%
54 бр зърна бахар
90 бр черен пипер на зърна
18 щ. семена синап
1 голяма връзка копър

Начин на приготвяне:

Измийте добре краставичките и почистете крайчетата им.
На дъното на всеки буркан сложете от нарязания на полумесеци лук, по 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 3 бр зърна бахар, 5 бр зърна черен пипер и 1 щ. синапено семе. Долейте оцет до линия на буркана и след това напълнете с краставички, като ги наредите възможно най-плътно. Отгоре сложете пресен копър и напълнете с вода до гърлото на буркана. Затворете добре с капачка.
Наредете пълните буркани в подходящ съд за варене, напълнете с вода да ги покрие и включете да се варят. Трябва да се варят 5-7 минути след завирането на водата, но ако са в твърде голям казан, водата ще заври твърде бавно и тогава трябва да следите краставичките - щом сменят цвета си, ги извадете. Ако ги варите твърде много, ще станат меки и няма да са хрупкави. 
След като отворите буркан, го съхранявайте плътно затворен с капачка в хладилник.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino