Много често се случва в хладилника си да имам останали белтъци, които превръщам в целувки. Така не изхвърлям белтъците и имам бърз и лесен десерт. Разбира се, винаги опитвам нови варианти на целувките и така наскоро открих тази рецепта за целувки с кардамом и ароматна сметана. Удивителното е не толкова в кардамома, а в сметаната! Мисля, че никога повече няма да ям целувки без ароматна сметана! Вкусовото изживяване е невероятно!
Необходими продукти за 45-50 броя:
за целувките:
6 белтъка
350 гр кристална захар
2 ч.л. кардамом на прах
1 ч.л. какао за поръсване
за ароматната сметана:
300 мл сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
125 гр бял шоколад, разтопен
50 гр шам фъстък, почистен от черупки и люспи
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 150 градуса и покрийте две големи тави с хартия за печене.
С миксер разбийте белтъците на твърда пяна. Започнете да прибавяте кристалната захар лъжица по лъжица, като не спирате да разбивате. Към готовата смес прибавете кардамома на прах и разбъркайте с шпатула.
С помощта на пош или супена лъжица оформете целувки върху приготвените тави с хартията за печене. Отгоре поръсете с пресято какао и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за 1 час.
Когато са готови, изключете фурната и оставете целувките да изстинат в нея на изцяло или леко отворена врата.
За ароматната сметана на водна баня разтопете белия шоколад и оставете да изстине.
През това време почистете шам фъстъка от черупките и люспите. Ако Ви е трудно да почистите люспите, накиснете ядките във вряла вода за няколко минути и след това обелете с ръце или кърпа. Нарежете на ситно и отделете малко за поръсване на сметаната при сервиране.
Разбийте сметаната и пудрата захар на сняг. Към нея прибавете изстиналия шоколад и нарязания шам фъстък и леко разбъркайте. Отгоре поръсете с отделените ядки.
Сервирайте изстиналите целувки с ароматната сметана.
0 коментара:
Публикуване на коментар