Шоколадовата торта мус е една Италианска рецепта, към която се пристрастих още щом я опитах за първи път. До тогава не ми се беше случвало да приготвя един и същи десерт два пъти подред - исках да ям тази торта постоянно.
Необходими продукти:
за основата:
250 гр лешници
250 гр кафява захар
за шоколадовия мус:
250 гр тъмен шоколад
1/2 капачка ром ( по желание )
4 яйца
200 мл сладкарска сметана
за сервиране:
1 с.л. натурално какао за поръсване
малини и бита сметана за сервиране
Начин на приготвяне:
Пригответе голям лист хартия за печене, намаслете го леко с олио и оставете настрана.
В тиган сложете кафявата захар и загрейте. Когато започне да се карамелизира и придобие златист цвят, добавете лешниците и бързо разбъркайте. Прехвърлете върху приготвената хартия за печене и оставете да изстинат.
Когато карамелизираните лешници изстинат, ги сложете в блендер и ги разбийте на дребни трохи. Можете и да ги сложите в кухненска кърпа и да ги начукате с точилка. Разпределете готовата основа в намаслена 23 см форма с падащо дъно и заравнете.
На водна баня разтопете шоколада и оставете да се охлади.
Разбийте сметаната на сняг.
Към разтопения и изстинал шоколад добавете рома ( ако ще ползвате такъв ), леко разбитите яйца и разбъркайте много добре с помощта на тел. Накрая прибавете и разбитата сметана и с помощта на шпатула бъркате внимателно отдолу нагоре, за да не извадите въздуха. Щом получите гладка, лъскава и хомогенна смес, изсипете във формата върху карамелизираната основа. Оставете да стегне в хладилник поне за 2 часа.
Преди да сервирате, поръсете с пресято какао и украсете с малини. По желание може да добавите и бита сметана.
0 коментара:
Публикуване на коментар