Идеята за основната съставка на кексчетата да е тиква, може да Ви се стори странна или съмнителна, но Ви уверявам, че няма да съжелявате, ако ги опитате. В моя случай никой, който ги опита, не позна, че вътре има тиква и всеки беше много приятно изненадан, когато разбра. А няма нужда да споменавам и колко лесно се приготвят - разбивате всичко в робота, разпределяте във формичките и печете.
Необходими продукти за 12 броя:
за кексчетата:
200 гр тиква
175 гр светла кафява захар
2 яйца
1 щ. сол
150 гр брашно
2 ч.л. бакпулвер
100 гр орехи
2 ч.л. канела
85 мл зехтин
за глазурата:
кората от 1/2 лимон + още 1/2 за поръсване
сок от 1/2 лимон
70 гр заквасена сметана
1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса.
В кухненски робот смелете тиквата почти на пюре. Прибавете всички останали продукти и смелете отново до получаването на гладка смес. Разпределете готовата смес във форма за кексчета, покрита с хартиени формички. Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 20 минути. Охладете върху решетка.
За глазурата - смесете всички продукти и леко разбийте с тел или вилица до получаване на леко рядка смес. Преди да сервирате, полейте всяко кексче с 1 с.л. от сместта и поръсете с кора от лимон.
0 коментара:
Публикуване на коментар