Ястието Пиле с ориз по испански или Аrroz con Pollo, както е известно по света, е близко до нашето българско Пиле с ориз. Има малки разлики в продуктите, които обаче придават още по-наситен и богат вкус на ястието. Шафранът например е задължителен продукт в испанската версия, който създава този характерен жълт цвят, като на паеля.
Аз лично Ви препоръчвам да опитате този вариант на пиле с ориз, та дори и да е само, за да разнообразите традиционната българска рецепта.
Необходими продукти за 4 порции:
4 цели пилешки бутчета
2 с.л. зехтин
1 гл лук, ситно нарязан
4 скл чесън, ситно нарязан
1 голям домат, ситно нарязан
щипка шафран
3 ч.ч. пилешки бульон
1 1/2 ч.ч. ориз
2 дафинови листа
1 ч.ч. зелени маслини без костилки
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 200 градуса.
В една чаша от пилешкия бульон поставете шафрана и оставете на страна.
Овкусете пилешките бутчета със сол и черен пипер на вкус.
В дълбок тиган затоплете зехтина и прибавете месото с кожата надолу ( ако не сте я махнали ). Гответе от двете страни, докато станат златисто кафяви. Извадете и оставете настрана.
Ако е необходимо, изсипете част от мазнината, в която са се готвили бутчетата и сложете ситно нарязания лук. Прибавете чесъна и доматите. Оставете да се готвят 4-5 минути, като разбърквате от време на време. След това прибавете пилешкия бульон, накиснатия шафран ( заедно с течността ), ориза, дафиновия лист и накрая маслините. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Поставете всичко в подходяща тава, прибавете пилешките бутчета и сложете в загрятата на 200 градуса фурна. Печете 25-30 минути или докато пилето стане златисто и оризът поеме течността.
0 коментара:
Публикуване на коментар