Ирландска содена питка

 

    Содената питка е едно от нещата, които ме връщат в детството - вкусна и топла питка, похапната с масло и сирене! 
    Наскоро открих тази рецепта за ирландска содена питка и мога да Ви уверя, че няма да сбъркате, ако си я приготвите. Разбира се става бързо и лесно, а резултатът е превъзходен - за нула време ще имате прясно изпечен хляб.

Необходими продукти:

170 гр бяло брашно
170 гр пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода за хляб
290 мл айран

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 200 градуса.
В купа смесете двата вида брашно. Прибавете солта и содата и разбъркайте. Направете кладенче в средата и сипете там айрана. Разбъркайте до получаването на тесто. Ако Ви се стори твърде лепкаво, добавте малко брашно. Ако Ви се стори твърдо, добавете още малко айран. 
Прехвърлете върху набрашнена повърхност и омесете добре. Оформете питка и поставете в тава с хартия за печене. С помощта на нож направете няколко разреза върху горната част на питката. Печете около 30 минути или до златисто. Извадете и охладете върху метална решетка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino