Преди няколко години имах удоволствието да посетя Виена. Страхотен град, впечатляващ със специфичен дух, величествени дворци, широки булеварди и с една от най-красивите Коледни украси в света. Разбира се австрийската националната кухня също е всеизвестна - кой не е чувал за виенски шницел, виенски щрудел и торта Сахер? Като запален кулинар, аз трябваше да опитам тези известни изкушения направо от извора ... и го направих! Мога само да кажа, че познатия ни в България виенски шницел, няма нищо общо с оригиналния.
Сега ще Ви представя оригиналната рецепта за Виенски щрудел, с единствената разлика, че няма да е с омесено тесто, тъй като приготвянето му е много трудоемко, а и не всеки обича да меси тесто. Затова ще използвам бутер тесто. Става много по-лесно и бързо, но все така неустоимо вкусно.
Необходими продукти:
за щрудела:
1 лист бутер тесто
500 гр червени кисели ябълки
75 гр галета
70 гр захар
10 гр канела
80 гр стафиди или орехи
25 гр масло, разтопено и още малко за намазване
ром
сок от лимон
пудра захар за поръсване
за ваниловия сос:
3 жълтъка
2 с.л. захар
2 с.л. ванилова захар
1 с.л. нишесте
1 шушулка ванилия ( ако имате )
350 мл пълномаслено прясно мляко
Начин на приготвяне:
Накиснете стафидите в ром. Най-добре за едно денонощие.
Галетата запържете в маслото до златисто и оставете настрана.
Смесете захарта и канелата.
Ябълките обелете и нарежете на малки кубчета. Ако започнат да почерняват, ги напръскайте с малко лимонов сок.
Смесете ябълките, стафидите, заедно с останалия ром, запечените галета, канелената захар и разбъркайте добре.
Бутер тестото разточете до възможно най-тънко. Отрежете крайщата, ако е необходимо, за да получите правоъгълник. Изсипете ябълковата смес от към късата страна на тестото, като не я разпределяте по целото тесто, а само в края. Навийте на стегнато руло и прищите крайщата добре, за да не излезе плънката. Сложете в тава, покрита с хартия за печене, намажете с масло и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса до златисто.
Когато извадите щрудела от фурната, отново намажете с масло, поръсете с пудра захар и оставете да изстине, преди да нарежете.
За приготвянето на ваниловия сос - смесете жълтъците, кристалната и ваниловата захар, нишестето и шушулката ванилия ( ако ще ползвате ). Разбийте леко, за да се смесят добре. Прибавете млякото и сложете сместта на слаб огън. Бъркайте непрекъснато до сгъстяване.
Сервирайте изтиналия щрудел с топъл ванилов сос.
3 коментара:
Здравей, Иви!
Наскоро открих блога ти, поставила си чудесно начало и ти пожелавам успех и много кулинарно вдъхновение!
Имам една хубава покана за теб и ще се радвам, ако оставиш мейл за връзка или направо ми пишеш на моята електронна поща, която ще откриеш в профила ми. :)
С поздрав и пожелание за топла и слънчева есен,
Мария
Благодаря! 🥰 Отдавна търся тази рецепта.
Радвам се, ако съм помогнала. Дано Ви хареса 🤗😇
Публикуване на коментар