Използваните в Мароканската кухня мариновани лимони все повече набират популярност и у нас. Обикновено се слагат в буркани с едра сол и лимонов сок. Добавят се и подправки като анасон, карамфил, дафинов лист и кориандър. Оставят се поне за месец да ферментират, като важи правилото - колкото по-дълго престояват, толкова по-наситен става вкусът им. Можете да ги използвате в ястия с риба, агнешко, пилешко, ориз, морски дарове, както и в сладкиши. Изобщо можете да заместите обикновените лимони с мариновани и ястията Ви ще придобият интензивен лимонов аромат.
Необходими продукти за 500 мл буркан:
6 лимона
125 гр морска сол
5 зърна звезден анасон
2 пръчки канела
1 ч.л. зърна кориандър
Начин на приготвяне:
Измийте лимоните. Изцедете сока на 3 от тях, а останалите нарежете на четвъртинки. Наредете нарязаните лимони в 500 мл буркан, като ги редувате със сместта от морска сол, звезден анасон, канела и кориандър. Полейте с изцедения лимонов сок и вода, колкото да покриете лимоните. Затворете буркана и го оставете на тъмно и хладно място поне за един месец.
След отваряне съхранявайте в хладилник.
0 коментара:
Публикуване на коментар