Тази рецепта се превърна в семеен фаворит още с първото приготвяне. Може би заради месалата от нар, може би, защото обожавам булгур, може би просто защото става невероятно вкусно. Ястието се приготвя изключително лесно и е подходящо за делничните дни, когато нямаме много време за суетене в кухнята.
Необходими продукти за 4 порции:
1 цяло пиле или 4 бр цели пилешки бутчета
6 с.л. меласа от нар
4 скл. чесън, пресован
сол, черен пипер на вкус
4 моркова, нарязани на тънки ленти
2 гл червен лук, нарязани на тънки полумесеци
400 гр булгур
1-2 с.л. зехтин
1 бр пилешки/ телешки бульон
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Ако ползвате цяло пиле, разделете го на части. Овкусете месото със сол и черен пипер, меласата от нар и пресования чесън. Сложете в подходяща тава и добавете нарязаните моркови и червен лук. Подправете със сол, черен пипер и малко зехтин и разбъркайте всички продукти. Налейте малко вода, за да не залепне, покрийте с фолио и печете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за около час.
Докато месото се пече, пригответе булгура - загрейте подходящ съд на котлона. Добавете 1-2 с.л. зехтин и добавете булгура. Разбърквайте, докато започне да променя цвета си и налейте 800 мл гореща вода. Прибавете кубчето бульон и варете, докато булгурът поеме цялата течност и омекне.
Когато месото е готово, извадете от фурната и накъсайте на парченца. Върнете в тавата със зеленчуците, добавете сварения булгур и разбъркайте. Върнете във фурната да се запече за още 10 минути.
0 коментара:
Публикуване на коментар