Необходими продукти за 8-10 броя:
300 гр брашно
180 гр топла вода
1 ч.л. захар
7 гр суха мая
1 щ сол
50 мл вода
2 с.л. течен мед
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
В купата на настолен миксер или друга купа сложете брашното и солта. Отделно смесете топлата вода, маята и захарта. Оставете маята да се активизира. Започнете да бъркате брашното с миксер и постепенно налейте маяната смес. Бъркайте докато получите меко тесто. Оставете да втаса и да удвой обема си, покрито с влажна кърпа. Ако бързате, можете да сложите тестото във фурната на 50 градуса само на въздух.
Щом тестото втаса, разделете го на 8-10 равни части и всяка завийте на фитил с дължина около 30 см. Оформете геврек, като прищипете крайщата. Подредете в голяма тава, покрита с хартия за печене.
Включете фурната на 200 градуса.
Разтворете меда във водата и потопете всеки геврек в сместта само от едната страна. Поръсете или оваляйте в сусам и печете в предварително загрятата на 200 градуса фурна до златисто-кафяво.
0 коментара:
Публикуване на коментар