Необходими продукти за 4 порции:
500 гр свинско бонфиле
2 гл червен лук, нарязани на тънки полумесеци
50 гр масло
4-5 листа салвия
4 стр мащерка
1 с.л. оцет
1 с.л. течен мед / кленов сироп
1 с.л. дижонска горчица
125 мл бяло вино
200 мл пилешки бульон
за картофеното пюре:
800 гр картофи
2-3 скл чесън
30 гр масло
70 мл готварска сметана
50 - 100 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Сварете картофите в подсолена вода заедно с целите скилитки чесън. Изцедете от водата и оставете да се охладят и влагата да се изпари от тях.
Нарежете свинското бонфиле на филийки с дебелина 1-2 см и овкусете със сол и черен пипер. Загрейте тиган и запечатайте месото в малко масло и зехтин от двете страни до готовност. Оставете настрана.
В същия тиган ( без да изхвърляте мазнината от месото ) добавете маслото и запържете тънко нарязания червен лук. Щом лукът омекне, добавете салвията, мащерката, оцета, меда и накрая горчицата. Налейте виното и бульона и върнете обратно месото. Оставете да се вари на среден огън, докато сосът започне да се сгъстява.
За да направите картофеното пюре, в тенджера или касерола сложете обелените сварени картофи. Намачкайте ги с преса за картофи или вилица. Сложете на среден огън и постепенно и с постоянно бъркане добавете маслото, сметаната и малко по малко прясното мляко. Добавяйте млякото внимателно и колкото е нужно, за да не стане пюрето рядко. Накрая подправете със сол и черен пипер.
Сервирайте свинските медальони с лучен сос и картофено пюре.
Можете да добавите задушени броколини по желание.
0 коментара:
Публикуване на коментар