Още една супер храна - боб мунг!
Отглеждан и най-консумиран в Азия, този малък зелен боб се намира и у нас.
Най-често се използва за приготвяне на бобови кълнове. Не се
нуждае от дълго предварително накисване и след приготвяне има нежна
текстура и леко сладък вкус. Смлян на брашно в сух вид, в Китай се
използва основно за направата на спагети и нудли. Според
китайската традиционна медицина, боб мунг възстановява силата, повишава
имунитета, диуретик е, извежда токсините от тялото, в това число и тежки
метали, алкохола, лекарствени субстанции, химични вещества.
Необходими продукти за 4 порции:
250 гр боб мунг
1 гл лук
2 скл чесън
2 с.л. магданоз
1 с.л. къри на прах
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. запечен сусам
50 гр брашно
за хумуса:
1 консерва нахут
2 с.л. сусамов тахан
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 щ. сол
за маринования лук:
1 гл червен лук
100 мл оцет
1 с.л. кафява захар
50 мл вода
1 с.л. сол
за сервиране:
домати
гръцки питки
Начин на приготвяне:
Накиснете боба от предната вечер или поне за няколко часа.
Сменете водата, налейте нова и сварете боба до готовност. Изцедете много добре с помощта на гевгир.
Загрейте фурната или ейрфраер на 200 градуса.
В блендер или кухненски робот сложете боба, лука, чесъна, магданоза, кърито, солта, содата, сусама и брашното. Блендирайте до гладка смес. С леко намазнени ръце оформете кюфтета ( плоски или кръгли с големина по Ваше желание ) и изпечете в предварителното загрятата фурна ( или ейрфраер ) на 200 градуса за около 20 минути или докато станат леко златисти.
За хумуса - в блендер или кухненски робот сложете нахута с малко от водата в консервата, тахана, зехтина, лимоновия сок и сол и блендирайте до гладка хомогенна смес. Ако сместта е твърде гъста, добавете още малко от водата на нахута.
За маринования лук - нарежете лука на тънки кръгчета. В касерола загрейте оцета, захарта, водата и солта. Щом сместта заври, махнете от котлона и залейте лука. Оставете докато омекне.
Сервирайте фалафелите с хумус, маринован лук, домати и гръцка питка.
0 коментара:
Публикуване на коментар