Морковен сладкиш - вече е доста известен и у нас. Дори за някой все още да звучи странно да сложите моркови в десерт, повярвайте няма да ги усетите.
Оригинално морковеният сладкиш произлиза от Англия, макар аз да го свързвам повече с Америка и Канада. Точно от там е и моята рецепта - с глазура от крем сирене, ядки, канела, джинджифил, индийско орехче ... Една наистина изпитана и доказала се рецепта, която ще е бижу във Вашия тефтер с рецепти.
Необходими продукти:
2 ч.ч брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1 щ сол
1/2 ч. индийско орехче
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. кафява захар
3 яйца
3/4 ч.ч. олио
1 ч.л. ванилов екстракт
2 ч.ч. настъргани моркови
1/2 ч.ч. орехи, нарязани
за глазурата:
250 гр крем сирене
115 гр масло, меко
1 ч.л. ванилов екстракт
2 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
Застелете с хартия за печене правоъгълна тавичка с размери 33х22 см и загрейте фурната на 180 градуса.
В купа смесете брашното, бакпулвера, канелата, содата, солта и индийското орехче.
В купата на настолен миксер или в друга купа разбийте бялата и кафявата захар с яйцата до получаване на пухкава смес. Прибавете олиото, ванилията, а след това малко по малко и вече смесените сухи съставки. Добавете настърганите моркови и нарязаните моркови и разбъркайте, колкото продуктите да се смесят.
Изсипете готовата смес в приготвената тавичка и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 40 минути или докато забита в средата дървена клечка излезе суха.
Оставете сладкиша да се охлади и извадете най-добре върху решетка до пълно изтиване.
За глазурата - в купата на настолен миксер или в друга купа за разбиване сложете крем сиренето и мекото масло и разбийте до гладка смес. Добавете ванилията и започнете малко по малко и внимателно да добавяте пудрата захар. Не е необходимо да добавяте и двете чаши - опитвайте сместта и спрете, когато прецените, че е достаъчно сладко за Вашия вкус.
Намажете изстиналия сладкиш с глазурата. Сервирайте, нарязан на квадратни / правоъгълни парчета.
Можете да съхранявате покрит или в хладилник за 3-5 дни.
0 коментара:
Публикуване на коментар