Кекс с портокал и червени боровинки

    
  Когато преди няколко седмици получих поръчка за торта за рожден ден, изискванията гласяха: "лека, лятна торта". Започнах да отмятам вариантите, които мога да предложа и беше ясно, че тортата следва да бъде плодова, без тежки сметанови или подобни кремове. В разгара на зимата плодовете очевидно няма как да са летни и свежи, затова трябваше да избера сезонен плод, който да придаде исканата свежест на тортата. И какво по-подходящо от червените боровинки? А в комбинация с портокла, нямаше как тортата да не се даде желания резултат. За мое щастие беше право в целта! 
   Приготвяйки тортата, осъзнах колко много ще пропусна от това, че няма да мога да я опитам и си казах, че трябва да я приготвя и за домашна консумация. Разбира се, нямаше нужда от целия този празничен вид на торта за рожден ден, затова махнах крема, промених глазурата и замених блатовете с форма на кекс и воала! Имах си неустоймо вкусен кекс с портокал и черевени боровинки, който зарадва не само мен, но и всички у дома. 
  Ако и Вие искате нещо лесно и бързо за приготвяне, което да Ви смае с вкус и аромат, това е рецептата, която трябва да опитате!

Необходими продукти:
 
195 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 щ.сол
56 гр масло, меко
60 мл олио
180 гр захар
1 ч.л. ванилов екстракт
3 с.л. кисело мляко
2 яйца
60 мл портокалов сок, прясно изцеден
1 с.л. кора от портокал или 1 ч.л. екстракт от портокал ( рецепта може да намерите тук
30 мл мътеница ( 30 мл прясно мляко, смесено с 1 ч.л. оцет )
1 ч.ч. пресни червени боровинки

за глазурата:

2 с.л. портокалов сок, прясно изцеден
2/3 ч.ч. пудра захар
червени боровинки за украса

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете форма за кекс.
Смесете брашното, бакпулвера, содата и солта и оставете настрана.
В купата на настолен миксер ( зареден с плоска бъркалка ) или в обикновена купа сложете мекото масло, олиото и захарта и разбийте с миксер до получаване на пухкава смес. Добавете ванилията, киселото мляко, както и яйцата едно по едно и бъркайте, докато се поемат от сместта. Тогава добавете сухите съставки на няколко пъти. Прибавете портокаловия сок, кората от портокал ( или екстракт ) и мътеницата и когато сместта е напълно готова, добавете червените боровинки. Разбъркайте леко, колкото да се поемат от сместта и спрете миксера. 
Изсипете готовата смес в намаслената форма за кекс и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 25-30 минути или докато забита в средата дървена клечка излезе чиста.
Охладете леко и извадете от формата. Оставете да изстине напълно. 
Пригответе глазурата, като смесете портокаловия сок и пудрата захар и разбъркате до получаване на гладка смес. Полейте изстиналия кекс и отгоре поръсете с боровинки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino