Шоколадово-портокалов сладкиш с лешници


   Декември отново е тук! Малко по малко всички навлизаме в Коледното настроение и това неминуемо води до желание да приготвяме празнични и впечатляващи вкусотии, било то за семейството или пък за гости. 
   Както всяка друга година, така и тази ще се опитам да Ви дам идеи за празничната трапеза и се надявам да Ви бъда полезна и да успеете да зарадвате и себе си, и близките си. 
   Ето го и първото изкушение...

Необходими продукти:

3 яйца
175 гр светло кафява захар
175 мл зехтин
100 мл сок от портокал
140 гр лешници, смлени
140 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щ сол
50 гр натурално какао
кората на 1 портокал
 
5 с.л. сок от портокал за заливане
 
за декорация:
 
100 гр черен шоколад
75 мл сок от портокал
50 гр лешници, цели
тънки резени портокал

Начин на приготвяне:

Лешниците сложете в блендер и смелете. Прехвърлете ги в купа и добавете брашното, бакпулвера, солта, какаото и кората от портокал. Разбъркайте добре и оставете настрана. 
Включете фурната на 180 градуса и покрийте с хартия за печене правоъгълна форма с размери 30х10х7 см.
В купа сложете яйцата и захарта и с помощта на миксер разбийте, докато сместта утрои обема си. Внимателно добавете зехтина и сока от портокал и разбъркайте с миксера. На няколко части прибавете и сухите съставки. Внимателно разбийте до получаване на еднородна смес. 
Изсипете готовата смес в приготвената форма и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 50-55 минути или докато забита в средата дървена клечка излезе чиста. 
Когато извадите сладкиша, полейте го с 5 с.л. сок от портокал и оставете да се охлади за 15 минути. Извадете от формата ( за предпочитане върху решетка ) и охладете напълно.
За да довършите сладкиша, сложете на водна баня шоколада и сока от портокал и разтопете до гладък ганаш. Охладете леко и залейте сладкиша. Поръсете с цели лешници и декорирайте с тънки резени портокал.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino