Преди години не харесвах кърито, дори не го бях опитвала, но някакси не го харесвах. Нооо Джейми Оливер промени мнението ми - някои хора не го харесват, но за мен той притежавам изключителен талант за готвене и приготвената от него храна изглежда толкова апетитно, че те кара да си я приготвиш и ти...включително и кърито. Та, той "ме накара" да го приготвя за първи път и разбира се се оказа, че кърито всъщност е много вкусно.
Тази рецепта за къри с патладжан не е на Джейми Оливър, но е невероятно вкусна. Заложете на нея, когато искате да хапнете нещо постно или просто, за да опитате ( безмесно ) къри за първи път.
Необходими продукти за 4 порции:
600 гр патладжан
3 с.л. зехтин
2 гл лук, ситно нарязан
2 скл чесън, пресован
1 ч.л. гарам масала
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кориандър
400 гр белени домати
400 мл кокосово мляко
1 щ. захар
сварен ориз за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Обелете и нарежете патладжаните на средно големи кубчета. Сложете ги в тавичка, полейте с 2 с.л. зехтин, посолете и сложете да се изпекат за 15-20 минути или докато станат златисти и меки.
Загрейте 1 с.л. зехтин в дълбок тиган с незалепващ покритие. Прибавете ситно нарязания лук и гответе, докато омекне. Добавете пресования чесън и подправките и разбърквайки гответе 1-2 минути, за да могат подправките да пуснат аромата си. Тогава прибавете доматите, кокосовото мляко и изпечения патладжан. Оставете да ври на среден огън за 20-25 минути или докато сосът се сгъсти. Преди да отстраните от огъня, добавете захарта и ако е необходимо посолете.
Сервирайте кърито върху сварен ориз.
0 коментара:
Публикуване на коментар