Черешов пай


  Сезонът на черешите е и ние у дома ги консумираме доста и то не само ей така, като плод. Тези дни изпекох черешов пай и повярвайте ми превърна се в любимият ни за момента десерт - невероятно вкусен и пристрастяващ! Сервиран с топка ванилов сладолед ... мммм няма да му устоите. Горещо Ви препоръчвам да го опитате.

Необходими продукти:

тесто за пай ( вижте рецептата тук )

1 кг череши, без костилки
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. сок от лимон
1 жълтък за намазване
1 с.л. захар за поръсване

ванилов сладолед за сервиране

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете черешите от костилките и ги поставете в купа.
Загрейте фурната на 200 градуса и леко набрашнете 23 см форма за пай.
Извадете от хладилника едната част от приготвеното тесто за пай, а другата част дръжте в хладилника, докато дойде време да я ползвате. 
Върху набрашнен плот разточете тестото толкова, че да може да покрие дъното и стените на приготвената форма. Внимателно го навийте върху набрашнената точилка и го развийте върху формата. Леко притеснете към дъното и стените и изрежете останалото над формата тесто. Сложете в хладилника, докато приготвите останалите продукти. 
В купата с черешите прибавете захарта, нишестето и лимоновия сок. Разбъркайте добре. 
Извадете от хладилника втората част от тестото за пай и го разточете върху набрашнен плот с дебелина от половин сантиметър. Изрежете ивици, които ще наредите върху пая. 
Извадете от хладилника формата и изсипете вътре сместта от череши. Разпределете я равномерно и отгоре започнете да нареждате нарязаните ивици, като във всеки край ги подгъвате леко навътре и притискате с помощта на вилица към тестото по стените. 
Готовият за печене пай намажете с разбит жълтък, поръсете с кристална захар и печете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за около час или докато тестото стане златисто, а черешите започнат да бълбукат. Ако тестото Ви започне да изгаря, покрийте пая с алуминиево фолио, докато плодовете заврат.
Охладете напълно и сервирайте с топка ванилов сладолед. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino