Содената питка приготвям предимно на Бъдни вечер, макар да е чудесна за всеки ден с повод или без повод. Става изключително бързо, няма втасване, няколко основни продукта и имате вкусна и топла питка, която да похапнете.
Необходими продукти:
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 с.л. течен мед
2 с.л. лимонов сок
зехтин/олио за намазване
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа смесете пълнозърнестото и бялото брашно, содата и солта. Добавете меда, лимоновия сок и 200 мл хладка вода и забъркайте тесто. Прехвърлете върху набрашнен плот и омесете. Оформете топка и поставете в леко намазнена със зехтин/олио купа, намажете тестото и отгоре и завийте с кърпа. Оставете да почине за 15 минути.
Включете фурната на 180 градуса.
Тестото оформете в хубава кръгла форма, поставете в набрашнена тава и с помощта на дръжката на нож или дървена лъжица оформете кръст в горната част на тестото. Поръсете със сусам и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 30 минути или до готовност - проверете като пъхнете шишче в средата на питката, ако излезе чисто, е готова.
Ако приготвяте питката за Бъдни Вечер, преди да я сложите във фурната, пъхнете някъде паричка, увита в хартия за печене или алуминиево фолио. На когото се падне при разчупване на питката, ще има здраве и късмет цяла година.
0 коментара:
Публикуване на коментар