Захарни бисквити ( за украсяване )


   Захарните бисквити са една универсална рецепта, която Ви дава възможност да развихрите въображението си и да превърнете тестото в изкуство. Питате се как ще стане това? Ами приготвяте тестото, изрязвате желаните от Вас форми, печете и готовите бисквити рисувате с хранителни бои, покривате с глазура или моделираща маса. С една рецепта можете всеки път да имате коренно различен краен резултат. 
    Захарните бисквити са подходящи за всички празници през годината - Коледа и Нова Година ( звездички, снежинки, джинджър човечета, Дядо Коледа, елхички ), Великден ( зайчета, яйца, пиленца ), Свети Валентин ( естествено сърца...много сърца ), Рожден ден ( може да ги надпишете с текст ) ....една рецепта, много възможности. 

Необходими продукти за около 20 броя:

2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
113 гр меко масло
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.л. ванилов екстракт или 1 ванилия 

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното, заедно с бакпулвера и солта.
В друга купа сложете мекото масло и захарта и разбийте с помощта на миксер, докато получите бледа и пухкава смес. Добавете яйцето и ванилията и доразбийте. Внимателно прибавете и брашняната смес. Замесете меко тесто, което направете на диск, завийте в прозрачно фолио и оставете в хладилник за поне 1 час. 
Застелете с хартия за печене голяма тава. 
Стегналото се тесто разточете върху набрашнена повърхност с дебелина 5-6 мм. С помощта на резец изрежете желаните от Вас форми и ги наредете в приготвената тава. Добре е да престоят за 15 минути в хладилник, за да не се раздуят и да загубят формата си при печене. 
Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 10-15 минути или докато започнат да стават златисти. 
Охладете добре и след това декорирайте по желание с глазура, моделираща маса или бои.

3 коментара:

Lipodve каза...

Иви това тесто изглежда страхотно, а хрупкави ли стават като се опекат? Аз въпреки, че не ям такива неща обичам да ги приготвям и да ги подарявам, а пък тази година съм решила да си харесам някоя рецепта и да си направя ароматна декорация за елхата като сложа голямо количество канела, карамфил, джинджифил и разни ей такива! Та ако кажеш, че според теб сладките ще издържат на въздух и ще останат хрупкави направо си намерих рецептата! :))))
Пожелавам ти приятна вечер!

Ivi каза...

Лилинце, бисквитките стават хрупкави, да. Идеални са за украсяване и мисля, че няма да има проблем да стоят на въздух и да запазят текстурата си. Ще станат страхотни и с Коледните подправки.
Много ще се радвам това да е твоята рецепта и чрез нея да постигнеш това, което си намислила ;) Ако решиш да ги пробваш, моля те дай feedback ...какъвто и да е ;) Спокойна нощ! :*

Lipodve/Liliya Tsacheva каза...

Разбира се, че ще дам! Лека нощ! :*

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino