Турски кебап с лют доматен сос



Необходими продукти за 4 порции:

4 бр пилешки гърди
200 гр чери домати 

за маринатата:

100 гр кисело мляко
1 скл чесън, пресован
сок от 1 лимон
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.л. сушено чили
1 ч.л. сумак
сол и черен пипер

за  лютия доматен сос:

100 гр домати
1 бр червена чили чушка 
1 ч.л. сумак
1 с.л. зехтин
1/2 гл червен лук
1 с.л. сироп от нар
сол и черен пипер

за сервиране:

4 бр плоски питки за дюнер
мариновани люти чушки
1 гл червен лук, нарязан на тънки полумесеци
100 гр кисело мляко 


 
Начин на приготвяне:

В купа смесете киселото мляко, пресованият чесън, сокът от лимон, доматеното пюре, чилито и сумака. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Сложете вътре пилешките гърди, разбъркайте, покрийте с фолио и оставете да престои в хладилника за поне 1 час или за цяла нощ, ако имате възможност.
За да приготвите лютия сос, в блендер сложете всички съставки и разбийте до получаване на пюре. Оставете настрана.
Загрейте грил тиган. 
Извадете месото от маринатата и го нарежете на парчета. Нанижете на метални или накиснати във вода дървени шишове и запечете на силно загрятия тиган, намазан с малко зехтин, от двете страни до готовност. 
Чери доматите за сервиране също нанижете на шишове и запечете на грил тигана за 1-2 минути, колкото да получат черни черти от ребрата на тигана.  
Сервирайте месото и доматите върху плосък хляб, прибавете мариновани люти чушки, нарязан червен лук и полейте с лютия доматен сос и кисело мляко. Завийте на дюнер.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino