Най-лесно и бързо приготвящият се десерт за мен са мъфините - забъркваш всички продукти в купа, разпределяш във формите и печеш. Чудесни са за сутришна или следобедна закуска. Имам няколко изпитани рецепти, на които залагам, когато се наложи и тази е една от тях.
Необходими продукти за 10 броя:
350 гр брашно
100 гр кафява захар + още за поръсване
1 ч.л. бакпулвер
100 гр масло, разтопено
140 мл заквасена сметана
2 яйца
кората от 1 лимон
125 гр къпини
2 праскови, обелени и ситно нарязани
2 с.л. газирана вода
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 200 градуса и подгответе тава за мъфини, като сложите в гнездата хартиени форми за кексчета или само намаслите гнездата.
В купа сложете пресятото брашно и бакпулвер, захарта, разтопеното и охладено масло, заквасената сметана, яйцата, кората от лимон и разбъркайте с шпатула или дървена лъжица до получаване на хомогенна смес. Прибавете обелените и нарязани праскови, къпините, както и газираната вода и разбъркайте внимателно.
Готовата смес разпределете в приготвените формички, като може да използвате лъжица за сладолед, за да получите еднакво количество смес във всяко гнездо. Така и кексчетата Ви след изпичане ще бъдат с еднаква големина. Поръсете щедро с кафява захар и изпечете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за 25-30 минути или до златисто.
Охладете върху решетка и сервирайте леко топли. Можете да ги съхранявате в плътно затворен съд за 1-2 дни.
0 коментара:
Публикуване на коментар