Мъфини с праскови и къпини



    Най-лесно и бързо приготвящият се десерт за мен са мъфините - забъркваш всички продукти в купа, разпределяш във формите и печеш. Чудесни са за сутришна или следобедна закуска. Имам няколко изпитани рецепти, на които залагам, когато се наложи и тази е една от тях. 

Необходими продукти за 10 броя:

350 гр брашно
100 гр кафява захар + още за поръсване
1 ч.л. бакпулвер
100 гр масло, разтопено
140 мл заквасена сметана
2 яйца
кората от 1 лимон
125 гр къпини
2 праскови, обелени и ситно нарязани
2 с.л. газирана вода

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 200 градуса и подгответе тава за мъфини, като сложите в гнездата хартиени форми за кексчета или само намаслите гнездата.
В купа сложете пресятото брашно и бакпулвер, захарта, разтопеното и охладено масло, заквасената сметана, яйцата, кората от лимон и разбъркайте с шпатула или дървена лъжица до получаване на хомогенна смес. Прибавете обелените и нарязани праскови, къпините, както и газираната вода и разбъркайте внимателно. 
Готовата смес разпределете в приготвените формички, като може да използвате лъжица за сладолед, за да получите еднакво количество смес във всяко гнездо. Така и кексчетата Ви след изпичане ще бъдат с еднаква големина. Поръсете щедро с кафява захар и изпечете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за 25-30 минути или до златисто.
Охладете върху решетка и сервирайте леко топли. Можете да ги съхранявате в плътно затворен съд за 1-2 дни. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino