Едно наистина сладко изкушение, но без бяла захар.
Необходими продукти:
за блата:
250 гр ябълки
115 гр масло, меко
75 гр светло кафява захар
75 мл течен мед
1 яйце
225 гр брашно
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
100 гр орехи, нарязани
за масления крем:
125 гр масло, меко
290 гр пудра захар
4 с.л. течен мед
за декорация:
30 гр орехи
1 с.л. светло кафява захар
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на кубчета ябълките. Сложете ги в касерола или тенджерка със 100 мл вода и ги варете, докато омекнат. Пюрирайте ги с пасатор или в блендер. Измерете 225 гр и оставете на страна да се охлади.
Намаслете и застелете с хартия за печене 20 см кръгла форма.
Включете фурната на 180 градуса.
За да приготвите блата, разбийте с миксер мекото масло с кафявата захар до получаване на пухкав крем. Отделно смесете леко разбитото яйце и течния мед и след това постепенно ги прибавете към получения крем. Прибавете и пресятото брашно, содата и бакпулвера, а накрая щипка сол и нарязаните орехи. Разбъркайте всички продукти с метална лъжица или шпатула до получанаве на хомогенна смес. Добавете и охладеното ябълково пюре ( 225 гр ) и разбъркайте.
Изсипете готовата смес в подготвената форма и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 40 минути или до готовност ( проверявайте с клечка за зъби или дървено шишче като набучете блата в средата, когато клечката излезе суха, значи блатът е готов ). Охладете без да вадите от формата. Когато изстине, обърнете блата върху решетка и махнете хартията за печене. Разрежете напълно изстиналия блат на две равни части, така че да получите два блата.
За масления крем - с миксер разбийте мекото масло, добавете внимателно пудрата захар и разбийте до пухкав крем. Без да спирате да разбивате, добавете и течния мед.
За декорацията сложете в блендер орехите и кафявата захар и ги разбийте.
За да сглобите тортата - сложете долната част на блата върху подходящ поднос, намажете с половината от масления крем, сложете отгоре втория блат и намажете с останалия крем. Поръсете със смлените със захарта орехи.
0 коментара:
Публикуване на коментар