Плодови кифлички с аромат на чай ... много подходящи за предстоящия Великден или по всяко време на годината, когато Ви се хапват топли и вкусни кифлички.
Необходими продукти:
200 гр микс от сушени плодове ( стафиди, боровинки, череши и кайсии )
2 пакетчета чай Ърл Грей
кората от 1/2 портокал
250 гр прясно мляко
75 гр масло
500 гр брашно за хляб
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче, настъргано
1/4 ч.л. бахар, счукан на прах
1/4 ч.л. карамфил, счукан на прах
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. семена кориандър, счукани на прах
50 гр захар
7 гр суха мая
1/2 ч.л. сол
1 яйце + 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
В купичка сложете пакетчетата чай и ги залейте с 200 мл гореща вода. Оставете за 1-2 минути, извадете пакетчетата и изсипете вътре сушените плодове. Оставете ги да се накиснат за цяла нощ, ако имате възможност.
В касерола загрейте прясното мляко, но без да завира. Махнете от котлона и добавете маслото. Оставете да се разтопи и да се охлади, ако е нужно го разбъркайте леко.
В хаванче сложете канелата, настърганото индийско орехче, бахара, карамфила, джинджифила на прах и семената кориандър и ги счукайте до еднородна, прахообразна смес.
В хаванче сложете канелата, настърганото индийско орехче, бахара, карамфила, джинджифила на прах и семената кориандър и ги счукайте до еднородна, прахообразна смес.
В купа сложете брашното, подправките, захарта, маята и солта и смесете. Добавете млечно-маслената смес, яйцето и 1 с.л. от чаената вода, в която се киснат сушените плодове. Разбъркайте с дървена лъжица, докато съставките се смесят добре и след това прехвърлете върху набрашнена повърхност и омесете гладко и еластично тесто. Ако е твърде лепкаво, добавете още малко брашно. Когато тестото е готово, го поставете в намаслена купа и го завийте с кърпа или фолио. Оставете го да втаса на топло за 2 часа или докато удвои обема си.
Застелете голяма тава с хартия за печене.
Извадете от купата втасалото тесто и прибавете добре изцедените сушени плодове. Омесете много добре. Ако от плодовете тестото е станало отново лепкаво, добавете малко брашно. Разделете на 6 равни топки, подредете ги в приготвената тава на разстояние една от друга и леко ги притеснете с дланта си. Покрийте с намазнено фолио и оставете да втасат за още 30 минути до час, докато удвоят обема си.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Намажете втасалите кифлички с разбито с малко вода яйце и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути или докато станат златисти и "бият на кухо" от долната страна.
Сервирайте топли направо от фурната. Можете да ги съхранявате в кутия до 4 дни, като тогава можете да ги препечете и да ги сервирате, намазани с масло.
0 коментара:
Публикуване на коментар