Кубчета домашен пилешки бульон

     
     Бульонът е важна съставка на всички истински вкусни ястия, като се използва широко за направата на супи и яхнии. 
      Вече всеки знае, че кубчетата бульони, които се продават по магазините може и да добавят страхотен вкус към ястията, но не са особено полезни за здравето ни. Разбира се, много по-лесно е да си купим бульон, но макар и да изисква малко повече време да си приготвите сами вкъщи, резултатът си заслужава. А когато го замразите, ще имате под ръка кубчета качествен домашен бульон за дълго време. Всичко, което ще ви е необходимо е форма за лед и малко усилие. 
      Един съвет от мен - винаги, когато варите пилешко месо за някакво ястие и Ви остане от бульона, моля Ви не го изхвъряйте, сложете го във форма за лед и го замразете, така дори няма да е нужно да варите специално зеленчуци или месо, за да си направите качествен пилешки бульон. 
     Разбира се, можете да си приготвите различен вид бульон - зеленчуков, пилешки, телешки, но тъй като пилешкият е най-често използван, аз Ви предлагам рецепта за него.


Необходими продукти:

1 бр пиле или отделни части от пиле ( бутчета, крила, гърди )
1 гл лук
2 моркова
2 стр селъри или целина
5-6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1-2 с.л. олио
морска сол на вкус

Начин на приготвяне:

В тенджера сложете разфасованото пиле или частите, с които разполагате и налейте студена вода, колкото да покрие месото. Сложете на котлона и оставете да заври. Щом заври, изхвърлете водата, така ще премахнете всички вредни съставки на месото, ако то не е домашно. Изплакнете и отново налейте студена вода, която да покрива 2-3 пръста над месото. Добавете едро нарязаните зеленчуци, зърната черен пипер, дафиновия лист, солта и олиото и оставете да се вари под капак на среден огън. 
По време на варенето на повърхността ще се образува пяна, която трябва да отстранявате. 
Варете до готовност на месото, като времето зависи от вида и количеството на пилешкото. 
Когато месото се свари, извадете го и го използвайте за приготвянето на някое ястие, а течността прецедете през цедка, налейте във форми за лед и замразете във фризера.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino