Ароматно ягодово сладко



     Много ароматно ягодово сладко, което става с една идея по-различно от обикновеното сладко от ягоди. Опитайте го и няма да съжелявате. 

Необходими продукти за 4 бурканчета:

1 кг ягоди, почистени
750 гр захар за сладко с добавен пектин
2 шушулки ванилия ( може и обикновена ванилия )
сокът от 1 лимон
40 гр масло

Начин на приготвяне:

Почистете, измийте и подсушете ягодите. Сложете ги в голяма тенджера, добавете захарта, изтърганата с помощта на нож вътрешност на шушулките ванилия ( или обикновената ванилия ) и сока от лимона. Разбъркайте внимателно и оставете на слаб огън, докато всички кристалчета захар се разтопят.
Щом захарта се е разтопила напълно, усилете котлона и изчакайте сместта да заври, като от време на време разбърквате. Щом заври, варете 10-15 минути, като разбърквате и ако е необходимо накрая оберете получената пяна - направете го само веднъж накрая, за да избегнете загуби на сладко. За да разберете дали сладкото е готово, сложете малко в изстудена чинийка. Оставете за 30 секунди и бутнете с пръст сладкото. Ако се напласти и не се върне в първоначално положение, значи е готово.
Накрая добавете маслото за завършен вкус на сладкото. Разбъркайте и отстранете от котлона. Оставете да почине няколко минути и след това напълнете в измити със сапун и гореща вода бурканчета. Ако желаете, можете и да ги стерилизирате във фурна на 160 градуса за 3-10 минути. 
Можете да съхраните за 1 година на хладно и сухо място. След отваряне, съхранявайте в хладилник.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino