Шоколадовите трюфели се появяват в далечната 1895 във Франция, когато местен сладкар приготвял коледни и новогодишни сладки и му свършил шоколада. Тогава взел назаем от други сладкари и направил смес от шоколад, сматана и ванилия, оформяйки малки топчета, поръсени с какао. Заради приликата с редките гъби, бонбоните получили името "трюфели".
Днес трюфели традиционно се приготвят от шоколадов ганаж, към който се прибавя карамел, нуга крем, ядки, плодове, маршмелоу, различни есенции и други. Аз Ви представям традиционнен вариант.
Можете да приготвите каквото количество желаете, като пропорцията може да е едно към едно сметана шоколад, може и да намалите или увеличите количеството шоколад, в зависимост от това колко шоколадови предпочитате да станат бонбоните.
Необходими продукти:
1/2 л сладкарска сметана
1/2 кг шоколад
натурално какао на прах за овалване
Начин на приготвяне:
Натрошете или нарежете шоколада и сложете в купа. Стоплете сметаната на котлона, но без да завира. Изсипете я върху шоколада и оставете за 3-4 минути. След това внимателно разбъркайте до получаване на гладък крем. Пресипете в тава или плато, разпределете равномерно и оставете да се втърди в хладилник.
В тавичка сипете какао. Извадете ганажа от хладилника. Изгребвайте с лъжица и с ръце оформете малки топчета, които слагайте в тавата с какаото. Когато всички трюфели са готови, леко разклатете тавата, за да се покрият от всякъде с какао.
Пожелание сервирайте поръсени с малко пресято какао.
2 коментара:
Обожавам бонбони трюфели и откакто открих, че мога да си ги правя сама вкъщи не пропускам повод. Страхотна комбинация са сутрин с кафето :) Обичам да разнообразявам рецептата с различни добавки, като ром, лешници и дори канела.
Много съм щастлива, че съм била полезна и имате възможност да си приготвяте нещо любимо. Насладете им се! :)
Публикуване на коментар