Паста воланти с камембер и бекон

 

   Миналото лято най-накрая успях да посетя прекрасната Италия! Моят мъж ми беше обещал това пътуване преди мноого години и аз си го търсех като наследство. Доживях!
   Има места, които просто ти пасват! След Ню Йорк се оказа, че и Италия ми пасва идеално, колкото и различни да са двете места. Има нещо, което мигновенно те пленява и се чувставаш щастлив още щом вдишаш въздуха там! 
    Разбира се като запален кулинар, нямаше как да не разуча и да не се запася с всевъзможни италиански нещица за готвене. Нямате си представа колко различни видове паста можете да намерите в магазините там, брашното за пица се продава в огромни пакети, а консервираните домати ухаят на слънце. А колко мога да разкажа за фермата за зехтин, която посетихме...! Повярвайте ми зехтинът и балсамовия оцет, които ние познава тук в България, нямат НИЩО общо с истинските италиански такива! 
   Но да се върнем в реалността и да си приготвим невероятно вкусна паста - дори да нямате паста воланти, като тази в рецептата, можете спокойно да я замените с паста фарфале.


Необходими продукти за 4 порции:

250 гр паста воланти ( или фарфале )
50 гр масло
1 гл лук, ситно нарязан
2 скл чесън, пресован
200 гр пушен бекон, нарязан на кубчета
2 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
60 гр пармезан, настърган + 20 гр за поръсване
250 гр камембер, нарязан на малки парчета
сол и черен пипер
 
Начин на приготвяне:
 
Сварете пастата в подсолена вода. Изцедете и прехвърлете в тава.
Включете фурната на 200 градуса. 
В тиган разтопете маслото и добавете ситно нарязания лук. Щом лукът омекне, добавете пресования чесън и бекона. Запържете до златисто. Прибавете брашното и постепенно налейте прясното мляко, като не спирате да бъркате с кухненска тел, за да не се получат бучици. Добавете 60 гр от настъргания пармезан и гответе на умерен огън за около 5 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус. 
Изсипете готовия сос върху пастата в тавата, разбъркайте добре и отгоре поръсете с останалия пармезан и парчетата камембер. Печете в предварително загрятата на 200 гр фурна за 10-15 минути.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino