Мусака

  Разбрах, че мусаката е най-търсената рецепта в интернет, а аз не съм публикувала в блога. Веднага поправям грешката. И не ви давам просто рецепта за мусака, а тази, която се е приготвяла едно време - по стара българска рецепта. Уверевам ви, че разликата е малка, но резултатът е коренно различен.

Необходими продукти за 4-5 порции:

1 кг картофи
250 гр пасирани домати
5 с.л. олио
1 гл лук
500 гр свинска кайма
сол, черен пипер
1 с.л. червен пипер
1 ч. л чубрица

за заливката:

6 с.л. олио
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
3 яйца

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. На дъното на тава полейте 2 с.л. олио и 4 с.л. пасирани домати. Отгоре изсипете кубчетата картофи. Запечете във фурната за 10-15 минути.
През това време нарежете лука на ситно и загрейте тиган с останалото олио. Сложете лука и оставете да омекне. Прибавете каймата и разбърквайте, докато промени цвета си и стане на трохи. Добавете доматите и овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица.
Извадете тавата с картофите от фурната и изсипете вътре сместта от тигана. Разбъркайте, добавете малко гореща вода и върнете във фурната за 30 минути.
Пригответе заливката - в касерола затоплете олиото и прибавете брашното. Разбърквайте с кухненска тел, докато брашното стане златисто. Прибавете студеното прясно мляко, като разбърквате непрекъснато. Оставете да заври. Счукайте отделно яйцата, разбийте ги и постепенно към тях прибавете малко от млечната смес. Когато температурата се изравни, върнете всичко в касеролата и свалете от огъня. 
Извадете мусаката от фурната, залейте я със заливката и върнете във фурната за още 10 минути, за да се запече. 
Когато извадите мусаката, оставете я да поизстине и тогава я нарежете и сервирайте.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino