Кокосовите скариди са по рецепта на супер свежата Йоли. Аз използвам готов сладко-лютив сос, първо, за да е по-бързо и лесно, второ - луда съм по него. Скаридите стават изключително вкусни и никога няма да са Ви достатъчно.
Необходими продукти за 2 порции:
1 кокосов орех
250 гр скариди, почистени ( оставете опашките )
1 яйце
1/2 ч.ч. брашно
кокосово мляко ( от кокосовия орех )
сол и бял пипер
олио за пържене
сладко-лютив сос за сервиране
Начин на приготвяне:
Почистете скаридите, като оставите опашките, за да се хващат по-лесно при хапване.
Вземете кокосовия орех и с помощта на отверка/тирбушон/ пирон пробийте дупчиците на върха. Обърнете ореха върху купа/чаша и изсипете цялата течност от вътрешността. Вече можете да се заемете с разчупването на кокосовия орех ( веселата част ). Вземете чук в едната си ръка, а в другата дръжте ореха или го поставете на твърда повърхност и го придържайте здраво. Започнете да удряте с чука по средата на ореха, като го въртите. Така той ще се раздели на две. Извадете ядката, обелете я и настържете на ситно. Поставете в съд и оставете настрана.
В подходящ съд за паниране счукайте яйцето, добавете брашното и кокосовото мляко от кокосовия орех. Разбъркайте до получаване на гъста каша. Ако сместта е твърде гъста, добавете вода, а ако е твърде течна - добавете брашно, за да получите точната консистенция. Овкусете със сол и бял пипер.
Загрейте съд с олио. Потапяйте изчистените скариди в панировката, след това в настъргания кокос и изпържете до леко златисто.
За уау ефект сервирайте скаридите в кората от кокосовия орех, заедно със сладко-лютив сос.
0 коментара:
Публикуване на коментар