Пиле с ориз по мексикански


   Пиле с ориз по мексикански е рецепта, която имам в тефтера си с рецепти от много време. Приготвям я винаги щом искам малко да разнообразя типичното българско пиле с ориз. Надявам се и Вие да пробвате рецептата и дано Ви хареса, както на мен. 
   Ако не обичате люто или готвите за деца, можете да замените чилито със сладък червен пипер.

Необходими продукти за 4 порции:

200 гр ориз
8 долни пилешки бутчета
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. сух магданоз
1 ч.л. чили  ( или лют червен пипер )
сол и черен пипер на вкус
4 с.л. олио
1 гл лук, ситно нарязан
1 зелена чушка, ситно нарязана
2 скл чесън, ситно нарязан или пресован
200 гр пресовани домати
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. смлян кимион

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете ориза в голяма цедка и го измийте със студена вода, докато се изчисти от нишестето тоест спре да пуска бяла вода. Прехвърлете го в подходящ съд и го накиснете със студена вода за 20-30 минути или докато приготвяте месото.
Подправете пилешките бутчета със сол, черен пипер, ригана, магданоза и чилито и поставете в намаслена тава. Изпечете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 20 минути.
През това време в тиган загрейте олиото и прибавете ситно нарязаните лук и чушка. Посолете и оставете да омекнат. Прибавете ситно нарязания или пресован чесън, а малко след и изцедения ориз. Разбъркайте и оставете за минута на огъня, след което налейте 450 гореща вода, доматите и подправете с риган и кимион. Оставете да кипне и прехвърлете в тавата с печените бутчета. Разбъркайте и върнете във фурната за още 25-30 минути или докато оризът поеме течността. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino