Тиквички с ориз е едно чудесно българско ястие, което майка ми често приготвяше, докато растях. До скоро това беше забранена територия за мен - все си мислех, че не мога да го приготвя така вкусно както мама. Но, когато един ден се престраших и опитах, се оказа, че ми се получава доста добре. И оттогава това ястие стана част и от менюто на нашето семейство.
Необходими продукти за 4 порции:
1/2 кг тиквички
1 гл лук
2 с.л. олио
3-4 домата
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
1 ч.ч. ориз
1 с.л. оцет
1-2 скл чесън
магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
В тенджара загрейте олиото и прибавете ситно нарязания лук, а след това и нарязаните на малки кубчета тиквички. Оставете да омекнат, като разбърквате от време на време. Прибавете ситно нарязаните или настъргани домати, посолете на вкус и поръсете с червения пипер. Налейте 1 1/2 ч.ч. гореща вода, разбъркайте добре и оставете под капак да ври на тих огън до готовност на тиквичките.
Накрая добавете ориза и оставете да ври още поне 10 минути или докато оризът стане готов. Ако е необходимо, може да добавите още малко вода.
Преди да свалите от котлона полейте ястието със смес от оцета и пресования чесън и разбъркайте добре.
По желание сервирайте поръсено с магданоз.
0 коментара:
Публикуване на коментар