За празник или за делник, за семейна вечеря или за гости, цялото пиле винаги е добра идея за малко приготовления и чудесен резултат. Уверявам Ви, че тази рецепта няма да Ви разочарова и ще си оближете пръстите.
Аз приготвям пилето с мариновани лимони за по-наситен вкус, но ако Вие не сте си консервирали, можете да сложите обикновени лимони.
Необходими продукти:
1 пиле ( аз използвам Duc, защото е по-голямо и не се свива )
1 и 1/2 мариновани лимони ( вижте рецептата тук )
5-6 скл чесън
1/2 ч.ч. дижонска горчица
прясна мащерка
зехтин
масло
500 гр картофи
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
В хаванче счукайте скилитките чесън заедно със сол и черен пипер до получаване на смес, подобна на крем. Прибавете сока от 1/2 лимон и горчицата. Разбъркайте добре.
Измийте и подсушете пилето отвън и отвътре и го сложете в тава. Намажете с чесновата паста отвътре и напълнете с лимони, нарязани на четвъртинки или половинки и набодени с вилица, за да могат да пуснат добре аромата и сока си. Отвън също намажете добре.
Обелете и нарежете картофите и ги наредете около пилето. Полейте с чесновата паста, ако Ви е останала, и с малко зехтин. Подправете със сол, черен пипер, малки парченца масло и клонки мащерка.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час.
0 коментара:
Публикуване на коментар