Сладкиш "Три млека "

    Идващ от Мексико, този кейк е познат в целия свят. Известен е като "три млека" ( tres leches ), защото за приготвянето му се използват три вида мляко. Чудесен е за сутрешното кафе или за следобеден чай.

Необходими продукти:

4 яйца
200 гр захар
1 ч.л. ванилов екстракт
200 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 мл прясно мляко
410 гр кондензирано мляко
300 мл сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
1 щ. канела

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и леко намаслете основата и стените на 20 см квадратна форма. 
Отделете белтъците и ги сложете в купата на настолен миксер или в друга купа. Добавете щипка сол и разбийте с помощта на миксер до получаването на пянообразна смес. Без да спирате да разбивате, постепенно добавете 150 гр захар и разбивайте докато получите твърда и лъскава смес. 
В друга купа смесете жълтъците, останалата захар ( 50 гр ) и ванилията. Разбийте докато получите бледожълта пухкава смес. Спрете миксера и добавете брашното, бакпулвера и прясното мляко. Разбъркайте сместта с шпатула, докато всички съставки се поемат. Започнете да добавяте по малко разбитите белтъци, като бъркате с шпатулата много внимателно, за да не извадите въздуха от сместта. 
Готовата смес изсипете в подготвената форма, загладете горната част и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 40 - 45 минити или докато забодено в средата шишче излезе чисто.
Направете млечна смес като смесите кондензираното мляко и 3 с.л. от сметаната. Останалата сметана разбийте с пудрата захар до получаване на сняг. 
Щом извадите сладкиша от фурната, оставете го да се охлади за 10 минути. С помощта на шишче или нож направете дупчици по цялата повърхност. Излейте отгоре половината от млечната смес и оставете да се поеме за 5-10 минути. След това отново можете да полеете от сместта. Така преценете колко от нея може да поеме сладкишът. Охладете напълно. Намажете с разбитата сметана и поръсете с канела. Нарежете на квадратни парчета.
Сервирайте сладкиша с останалата млечна смес, така че всеки да добави от нея към своето парче колкото желае.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino